sábado, 25 de julio de 2009

El Corral del Indianu (Les Arriondes-Parres)







Nun tolos años llega'l añu nel que tase mas cerca de los 40 que de los 30 y anque eso nun ye mas que una excusa, teniemos de dir a esfrutar d'una cenina prestosa y lliberanos una nuechi de les obligaciones de pas, que presten un güevu, pero cansen el otru. El casu ye que nos llanzamos y pa'l Corral que fuimos, otra vegada mas. D'esta cenamos na parte que ya da pala terracina, que deben abrila namas que pol branu. Sorprendionos qu'en plenu branu nel oriente nun hubiere mas que dos meses y la nuesa, pero la crisis ye la crisis y, bono, tamien yera martes.
Como siempre, musiquina sele, ambiente afayaizu, sitiu prestosu y Campoviejo tomando nota de los platos. Como siempre tamien, atencion increible y detallinos como'l de, dempues de pidir, volver y indicanos que quedaba mas agusutu si pidiemos otru pexe, que la ventrisca nun taba pa ello (una pena col bonitu qu'anda perhi agora), asina que cayo'l pixin.
Vamos a lo que vamos que pa eso tamos equi, d'entamu la casa punxieronnos un cremosu de fua con trocinos de mazana cruda, sele, cremosin pero con munchu tastu a fua. L'amestu coles mazanes ye una combinacion cenciella que-y queda perbien. A la par teniemos dos crocretes de pita que yeren un plizcu pastoses, pero de gran tastu y rebozu finin, abondo conseguides (semeyes 1 y 2).
Pa entamar nosotros decidimonsnos por unos muergos de buzu. Nun se si la hestoria del buzu que baxa polos muergos con bombona ye asina, pero dende llueu d'esti tamañu y ensin sable nun lleguen a la pescaderia de "la vera casa" (semeya 3). Platu pa esfrutar del productu con una preparacion clasica pero realmenti bien conseguida (sal, llimonin, aceite y perrexil) un toque de plancha y llistos pa xintar. Prestosos asgaya.
De segundos, tomamos el pixin con pulpu y cruxente de pimenton (semeya 4) y pichon (semeya 5). Prebe un pucuñin del pixin col pulpu y'l pimenton y llograba ser un amestu con un toque diferente, prestosu, con gran tastu a mar, pero nun yera, por exemplu, el pixin del "Barrigon de Bertin" . Un platu prestosu pero sigo diciendo que yo n'estos chigres prefiero la carne. Asina qu'al mio pichon, que pena que seyen tan piquiñinos porque d'estos xintaba tres o cuatro, h.e h.e. Preparau con un toque de plancha, con la pechuguina poco fecha, con un tastu fuerte a paxarin realmente bono y sobre una cama de salsa, que yo, que nun soi llambion fui quitando dempues de prebala porque resultabame dulzayona (yera una confitura, creo que de mazana) y preferi dedicame a la carnina (nun se pue falar de carnona, claro). Platu prestosu y cenciellu que venia cola compaña de unos ñoquis d'afuega'l pitu realmente bonos y que, por ciertu, tenia'l figadu espardiu per riba d'un trocin de pan que taba pa rellamber.
Por esta vegada y ensin que sirva de precedente, tome postre porque alcontre dalgo que de xuru me diba prestar y que esfrute como un neñu, eso si a la mio muyer nun-y dio mas. Ta claro que pa los llambiones esto nun val, pero una mimosu de cabrales con chocolate blanco y xelao ye un amestu de dulce y salau y cabrales que nun val pa tou'l mundiu.
Pa beber un poco d'agua, nun muncha que ya sabemos qu'estropia les caleyes, y un Valtuille cepes centenaries 2005, Bierzu potente (primera vegada que lu prebaba) pero que mos sorprendio siendo mui frutosu al principiu y pasando, eso si a mostrar munchu mas caralter a lo llargo de la cena, lo cual tuvo perbien ya que entamamos sele y terminamos con carne de "caza", asina que cumplio con nota (¿que?, ¿a que pa nun facer dengun cursu de preba de vinos voi ameyorando?...necesito esi cursu :-) ).
La nota nun llego a los 70€/persona, preciu que tenia'l menu "extra llargu" que tienen agora'n branu y con perbona pinta, pero que con eso de "mesa completa" yo nunca xinto porque la mio compaña duldo munchu que llegare mas alla del cuartu platu totalmente fartuca y nun ye plan. Pongo'l pero al Corral nel tema de los precios de los vinos que me paez que tan abondo pasaos, el nuestro llevose casi'l 36% de la cuenta, nun ta mal, pero un dia ye un dia y'l Corral sigui siendo apuesta segura.

viernes, 17 de julio de 2009

Adega O Bebedeiro (A Coruña) por Pululante






Estos reporteros son como Sam el Viaxeru de los Fraguel (yera Sam?). El casu ye que siempre nos train bones noticies. Espero que prebaren la zona de vino col so cocodrilu pa xintar (algo asina como los champiñones del Sorianu'n Llogroño). Polo demas, nunca te fies d'un farton que diba A Coruña a tiru fixu (vienres de borrachera, sabadu de resaca y despertar de Carlitros y domingu de vuelta con xinta nos Teixois)...ye probable que l'alcordanza de los sitios seya meyor que la calida de los mesmos....pena d'O Curruncho.

Estaba con un collacio por A Coruña. El día anterior habíamos visto un magnífico concierto de Yann Tiersen.
El caso es que sin conocer la ciudad y habiendo cometido el error de no preguntar a Fartones donde comer por aquí solo quedaba una solución: san Google, el patrón del siglo XXI. Este nos recomendó acudir a O Bebedeiro y así lo corroboramos en algún foro.

El local es pequeño con las mesas muy abigarradas y absolutamente lleno. Conviene reservar con antelación porque sino es imposible conseguir sitio. No obstante de lo pequeño el sitio es muy afayaizu (parafraseando a Fartones). Está decorado con objetos antiguos sin duda comprados por las casas de los pueblos gallegos donde permanecían en el olvido. Hay un rincón encantador donde han reconstruido un antiguo hogar con su caldero.

Al lado del hogar hay una antigua masera (para amasar el pan) que el personal del restaurante utiliza para depositar los platos en el tránsito entre la cocina y las mesas. Tuvimos ocasión de ver toda la variedad de platos que salían de la cocina, y tengo que decir que todos tenían una pinta estupenda y estaban muy elaborados.

Y vamos a la comida que es lo que nos interesa. Un primer vistazo a la carta nos deja ver una lista de platos originales con toque sofisticado. Nos dejamos aconsejar por el camarero que nos comentó las especialidades de la casa. De entrante unas zamburiñas al horno. Aquí empezamos a comprobar lo justificado de la fama del restaurante. Las zamburiñas estaban rellenas de una especie de bechamel y hechas al horno. Estaban riquísimas y la bechamel muy fina. Delicioso.

Como plato principal para mí cayó un hojaldre de lubina. Habitualmente no me gustan mucho los platos con hojaldre porque éste suele estar muy seco y le quita protagonismo al relleno. En cambio este estaba muy bien hecho, en su punto justo y la lubina había conservado todo su líquido conformando un plato exquisito.

A mi collacio de entre todos los platos que vió circular por la masera se le antojó un arroz con langostinos al curry. El curry estaba bastante logrado y tenía un recuerdo al curry que se hace en los restaurantes hindúes. Por supuesto no tan picante pero tiene mérito ya que el curry que se elabora en un no-hindú suele ser colorante amarillo un poco dulce y no se parece al auténtico curry.

Esto lo acompañamos con un ribeiro, de entre los que elegí un Viña Mein con la tranquilidad de no equivocarme como así fue.

Estába bastante lleno pero otra vez sufrí el efecto perverso de la masera y tuve que picar con un brownie con cholocate y helado que tenía una pinta estupenda y que efectivamente estaba tremendo. Como suele suceder, el brownie sólo es recomendable para adictos al chocolate.

Finalmente nos trajeron los cafés, "de pote" o como dicen allí "de potera". Una buena forma de rematar con un toque casero esta magnífica comida. Si vais por A Coruña, O Bebedeiro tiene que ser un fijo.

La factura: 54€. Me pareció correcto de precio para la calidad del sitio. Esta vez me acordé de guardar el ticket para los detallistas: zamburiñas 8€, langostinos curry 9,50€, hojaldre con lubina 14,50€, vino 14€.

viernes, 10 de julio de 2009

Les Gaviotes Playa (L'Arenal de Moris-Caravia)




Si, si, ya se que nun tenemos un branu como Dios manda pero de vegada'n vegada sal un dia guapu y habra qu'aprovechalo, ¿o non?. Eso foi lo que fiximos el fin de selmana pasau. Salimos de casa con un orpin cansinu cola esperanza de que na costa nun lloviera polo menos y alcontramosnos con un dia de 25º y sol en Caravia, Asturies nun tien entendedera col tiempu. El casu ye que ya que tabemos per Caravia baxamos pal Arenal de Moris y ocurrioseme que si'l branu ameyora y podemos dir a la playa, ¿por que non espublizar los chiringos decentes qu'haiga?. L'Arenal son dos playes perguapes que tienen un chigre que vos permitira escaeceros del bocata, xintar na terracina mirando'l mar y non solo nun tener que preocuparos por pillar una cagalera, si non xintar abondo bien. Nosotros pidimos una ensalada mista (tipica de llechuga, zanahoria, aceitunes, güevu, bonitu...) grandina y prestosa pa un dia de calor. De segundos de tapeo, unos chipis plancha (semeya un) que taben bien bonos, 12 chipis llimpinos y prestosos colos tentaculos dixebraos del restu'l bichu, ricos. La sorpresa vino poles llampares, racion abundante bien prepara con salsina de sidre, perbones (semeya dos). Paez ser que la cocinera tien carne de maricu y suel salir a lo que toque, n'esti casu llampares del pedreru de rodiles, pero otres vegaes suelen tener pulpu de pedreru, tamien. Vamos, una sorpresa. Dos botellines de sidre Vigon (bon palu), un xelau pa la enana, 2 cafes y 47 €. Sorprende la calida y'l preciu n'un chigre de playa, teniendo'n cuentu que metios de llenu na temporada de turismu lo normal ye salir de xintar de pena y alcordandote de too pol clavu que te metieron. Ah! sorprendiome otra cosa mas, el cafe con xelu traxeronmelu preparau, normalmente nun me gusta que me lu faigan porque la xente nun sabe, pero mira tu, cafe'n vasu grandi con espuma y puntu perfeutu d'azucar, mui bien fechu, ya quixeren cafeteries de postin facelos asina. Ya sabeis, si vais pel Arenal ensin bocata, nun hai problema. A ver si entama'l branu por Dios!!

miércoles, 1 de julio de 2009

Palermo (Tapia de Casariego)





Como bien nos indico Tony la selmana pasada fueron les xornaes del bonitu en Tapia de Casariego, de xueves a domingu. El casu ye que'andaba currando pela zona y arimamosnos al Palermo, chigre al que-y tenia, y sigo teniendo, ganes de prebar. Al casu qu'elli nos plantamos. Restaurante que transmite'l nivel que se-y presupon na cocina, con muncha maera (mas de la que yo pondria), impecable y coles meses suficientemente alloñaes ente si como pa nun sentir les charres d'alrodiu, a nun ser que lo faigas glayiando, claro. Fallu, pa mi, que se permita fumar, pero ye espaciosu y nun hai fumos. Tamien tien una mesa aparte con puertina y too pa formar una zona intima.
Nun lleyeremos el menu y'n llegando sorprendionos que nun tuvieren una preparacion de bonitu, bonitu, vamos, productu con un poco mas, si non que toos los restaurantes participantes tenien diversos preparaos fechos con el, col monu d'entamar la costera con un bon trozu de bonitu o de ventrisca que teniemos, pero, pa otra sedra.
El menu entamo con una ensaladilla de bonitu, oricios y mazana (semeya un), la verda que mui normal, nada especial, güevares d'oricios testimoniales perriba de la ensalada, mayonesa casera y bonitu de bona conserva, na como pa llamar l'atencion.
Siguimos con una empanada de bonitu, pases, berberechos, con pimientos verdes y coloraos. Un rellenu ricu, el pan de la empanada tenia un tastu un plizcu dulce mui prestosu, pero taba duru. Nun habia manera de xintalo too xuntu a nun ser que garrases el trozu d'empanada cola mano y lu xintares en plan bocata o empanada normal, lo que yera dificil porque'n vez de ser la tipica empanada qu'endolca'l rellenu, yeren dos llamines una perriba y otra per baxo que complicaba hasta la maniobra manual (semeya dos). Igual que la ensalada, nada como pa alcordase d'ello n'un futuru.
Ya un plizcu baxu de moral (esperaba mas, nun que los platos fuese simplemente normales) llegaron les verdines con bonitu (semeya tres). Un tastu a mar intensu, impresionante, trozos interesantes de bonitu nel so puntu y too un plizquin picante. Como nun yera'l dia pa da-yos un 10, les verdines taben dures, nun como pa meteles nun garbanceru y dedicase a facer la guerra, pero podiemos camudar el nome del platu por "durines con bonitu. Una pena porque de tastu taben increibles.
Pa finar enantes del postre, rollu bonitu con pataquines paya (semeya cuatro). Rico, abondo rico, pero sin llegar a entusiasmar, dalgo secu que se correxia cola salsina que tenia de compaña.
Llego'l postre y anque nun soi llambion prebelu, ensin dulda, quitando'l tastu de les verdines, lo meyor de la xinta. Tarta de mazana xugosina con xelau de sidre. De compaña vino K-Naia 2008. El canalla d'el ye mas futosu que'l so hermanu Naia, feesquin, prestosu, anque prefiero el que nun lleva K.
En resumen, nun me dexo mal, evidentemente meyor que munchisimos chigres y restaurantes, pero yo esperaba mas. La cocina tuvo fallinos, fue plana y tamien cuenta la idega del sitiu que llevaba na tiesta, claro. Lo que de xuru influye son les xornaes. Cada vegada que pasa y cuanto mas voi de xornaes, menos me convencen, platos pre-preparos en masa, golpes de calor nel ultimu momentu, nun se. Repetire ensin dulda, pero pa tirar de carta y dicir que prestome abondo, porque notase que na cocina tienen mas que dicir y'l chigre ye afayaizu. Por ciertu, bona RCP, 30€/cabeza por unes raciones bien de tamañu, con bona bodega.